dimarts, 6 de maig del 2014

Orió



ORIO

Orió o també anomenat el Caçador es una constel·lació situada en l’ hemisferi celeste, es a dir, que es pot veure des de qualsevol punt a nivell planetari.

ASTRES:
Aquesta constel·lació es coneix  gracies a l’ alta quantitat d’ estrelles brillants , aquestes son les principals:
-          Heka:  Astre situat al cap d’ Orió.
-          Betelgeuse (α) : Estel situat a l’ espatlla dreta de la figura i d’ un color rogenc, tot i que te un alt grau de lluminositat, el títol d’ estel principal o α s’ hauria d’ haver donat a Rigel, que es una mica mes brillant però a causa d ‘ un error no es va tenir en compte la possibilitat.
-          Bellatrix (γ): O també anomenada dona guerrera esta en la posició de espatlla esquerra d’ Orió.
-          Alnitak, Alnilam i Mintaka (ζ, ε i δ): son les tres estels les quals conformen l0 anomenat cinturó d’ Orió pel qual es pot reconèixer la aquesta constel·lació.
-          Saiph: genoll dret d' Orió
-          Rigel(β): genoll  esquerre d’ Orió, es un estel blanca, de les mes brillants de la constel·lació, per no dir la que mes, títol  que se li va atorgar injustament a Betelgeuse.

LLEGENDA:
L’ antiga mitologia grega narra diferents histories sobre la constel·lació  però, la mes coneguda es aquesta.
Orió fill de Posidó  era reconegut pel seu gran talent en la caça, però la seva prepotència i supèrbia li va arribar a fer dir que era el millor caçador de Grècia, el rumor es va anar estenen fins que va arriba a l’ Olimp residencia dels deus, i Hera deessa de la caça, la qual furiosa pel fet de posar-la en ridícul i en segon pla va enviar un escorpí per a que aniquiles a Orió, que finalment va caure mort. Posidó, trist per la pèrdua del seu fill el va homenatjar penjant-lo al cel, però, Hera va fer el mateix amb l’ escporí el qual, des de el cel, encara busca a la figura la qual quan surt l’ escorpí s’ amaga rere l’ horitzó.



Orió, marca comercial:
Actualment, hi ha una marca comercial anomenada Orió al mercat, aquesta marca de matarates i llimpiabanys de produccio xinesa ha arribat a ser una forta multinacional a escala mundial.

1 comentari: