dilluns, 5 de maig del 2014

Constel·lació Auriga

Auriga es una constel·lació de l’hemisferi nord que es troba, una mica per damunt d’Orió. Auriga era el nom que s’utilitzava per nombrar als esclaus que conduïen els carruatges tirats per cavalls. Segons les diferents versions representa a Erictoni portant una quadriga o a Mirtilo, un auriga d’Enómao.


Mite:
Hi ha diferents versions que expliquen l’existència de la constel·lació:
1.    Mirtilo, fill d’Hermes i de Fetusa, era el cotxer d’Enómao. La filla d’Enómao, Hipodamia, tenia molts pretendents així que el seu pare els reptava a una carrera de cavalls, per tal d’escollir el que en sortís victoriós. Enómano tenia cavalls divins, per tant era impossible vèncer-los. Si els candidats perdien els mataven Hipodamia es va enamorar de Pélope, un dels candidats a la prova. Hipodamia i Pélope van subornar a Mirtilo per a que ajudes a Pélope a guanyar la carrera. El aurigava sabotejar el carruatge, de manera que durant la carrera el carro es desmuntà. En l’accident Enómao va morir arrossegat pels cavalls. Després de la victòria, Pélope va matar a Mirtilo. Hermes el va posar al firmament.
2.    Els antics grecs veien en la seva forma una quadriga (vehicle de quatre cavalls) portada per Erictoni. Aquest era un heroi atenès que havia nascut de la Terra, com a conseqüència del semen que Hefest va deixar caure mentre tractava d’unir-se per la força a Atena. Això explica que la constel·lació sigui creuada per la Via Làctia, el semen d’Erictoni. Per això també s’atribueix la invenció de la quadriga a Erictoni.

Formació:
Segons les diferents versions s’agafen més estrelles o menys, entre 6 i 8 estrelles. Aquestes formen un hexàgon irregular. L’estrella més brillant es Capella.
La constel·lació es visible des de l’hemisferi Nord des d’octubre fins a l’abril.



Auriga també es un model de frens de disc per a bicicletes:


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada